Blog

Nep-webwinkels

Nepshops komen en gaan zó snel, dat zelfs Google het niet bijhoudt. Opgeletopinternet.nl speurt dagelijks het web af op zoek naar verdachte domeinnamen en advertenties. Als geverifieerd is dat het om een nepshop gaat, sturen ze een tweet uit om mensen te waarschuwen. Deze tweets zijn meteen zichtbaar in de Nepshops-Alert van de Consumentenbond. Zo kun je zien welke nepshops nu actief zijn.
Nep-webwinkels zijn lastig te herkennen: het internetadres bevat meestal de naam van de echte webwinkel (bijvoorbeeld BCC-knallers.com, www.belcompany-deals.nl, www.kook-punt.com), en de logo’s zijn exact hetzelfde als die op de site van de werkelijke webwinkel. Ook uit telefoon- en KvK-nummers is niet af te leiden dat er iets niet pluis is: ook die nummers kopiëren de criminelen. Dus wie in het voorbeeld van de namaak BCC-website het vermelde KvK-nummer checkt bij de Kamer van Koophandel, krijgt keurig de vermelding van BCC te zien.
Laat gerust de alarmbellen rinkelen als een webwinkel vraagt om het gehele aankoopbedrag vooruit te betalen. Dat is vrij duidelijk als wordt gevraagd het geld vooraf over te maken, maar veel mensen realiseren zich niet dat iDeal óók betekent dat je het gehele bedrag vooruitbetaalt, en dat iDeal niets zegt over de betrouwbaarheid van een webwinkel. Immers, ook criminelen kunnen iDeal aanvragen voor op hun nep-webwinkel.

Bovendien zijn webwinkels wettelijk verplicht klanten minimaal 50% achteraf te laten betalen. Helaas zijn er ook ook ‘echte’ webwinkels – die dus wel leveren – die zich schuldig maken aan overtreding van deze regel. Hoe dan ook, kun je nergens een mogelijkheid ontdekken achteraf te betalen, ook niet voor een deel, bestel er dan niet: je kunt te maken hebben met een nep-webwinkel. En zo niet, dan overtreedt deze winkel in elk geval de wet.

Er zijn meer mogelijkheden om te voorkomen dat je kunt fluiten naar je bestelling én je geld bij een online aankoop. Betaal indien mogelijk, en als het niet te veel extra kost, met PayPal of creditcard. Laatstgenoemde is bij winkeliers niet favoriet, omdat de webwinkelier vaak opdraait voor de relatief hoge kosten die creditcardmaatschappijen rekenen. Maar voor consumenten geeft het extra zekerheid: als je om wat voor reden dan ook je bestelling niet ontvangt, kun je de transactie ‘betwisten’. De creditcardmaatschappij boekt je aankoopbedrag terug, en vraagt de winkelier om aan te tonen dat hij het product heeft geleverd. Alleen als hij dat kan, incasseert de creditcardmaatschappij het bedrag alsnog van je creditcard.

Tips

Wie niets aan het toeval wil overlaten, en bovendien wil weten hoe de criminelen achter de nepshops precies te werk gaan, leest alles over nep-webwinkels in de DigitaalGids van de Consumentenbond (november/december 2014). Daarin onder andere deze acht tips:

Controleer via de vergelijkers op onze site of de prijs realistisch is of ga naar kieskeurig.nl of tweakers.nl/pricewatch. Denk je bij een prijs: ‘Dat kan niet!’, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook zo.
Twijfel je, check dan eerst de Nepshops-Alert van de Consumentenbond, daar vind je de nepshops die nu actief zijn en waarvoor Opgeletopinternet.nl waarschuwt. Je kunt ook op klachtenkompas.nl en opgelicht.nl kijken. Zie ook deze lijst van nepshops die eerder actief waren. Mijnpolitie.nl loopt als het om nepshops gaat, vaak achter de feiten aan.
Google de naam van de website, bijvoorbeeld: www.BCC-winkel.com. Een webwinkel die langer dan een paar dagen bestaat, staat altijd in Google. Een nepshop die net online is gegaan (nog) niet.
Wantrouw webwinkels met producten die (nog) nergens anders te koop zijn. Een website die een gloednieuwe spelcomputer of telefoon aanbiedt die verder (nog) nergens leverbaar is, is verdacht.
Betaal achteraf of met creditcard of PayPal, als dat niet te veel (extra) kost met zich meebrengt. Bij creditcard en PayPal kun je een betaling achteraf laten terugstorten. Bij betalen via iDeal kan dat niet, en dat brengt risico’s met zich mee.
Google het bankrekeningnummer waar je een bedrag naartoe moet overmaken. Als Google geen resultaten vindt, is dat verdacht. Het zou het rekeningnummer van een katvanger kunnen zijn.
Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel, maar ga naar de website van het keurmerk, en zoek daar het lid, inclusief bijbehorend(e) domein(en), op.
Check de ‘who is’ (zoek in Google op ‘WHOIS’) van het domein, en controleer wanneer en waar het domein is geregistreerd. Het is verdacht als een site pas zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland.

Bron: Consumentenbond.nl

Leave a reply

Scroll Up